Kom godt igennem en svær tid som familie
Når uheldet er ude og én man har kært, dør, hvilke processer skal man igennem og hvad er egentlig vigtigt at tage højde for? Heldigvis har de fleste mennesker ikke den store erfaring med at planlægge en begravelse eller bisættelse. Derfor er der her samlet tre ting som pårørende skal være opmærksomme på ifm. et dødsfald.
Procedure ved dødsfald
Ved et dødsfald er det altid en hård tid for de pårørende. Det gælder både på et følelsesmæssigt plan, men også når det kommer til det praktiske i fbm. afholdelse af en begravelse.
Indsendelse af dødsattest og skrivning af dødsanmeldelse
Først og fremmest skal lægen kontaktes, da det er lægen der skal udfylde en dødsattest. Attesten skal typisk laves et par timer efter dødsfaldet har fundet sted og når det er mindst et sikkert dødstegn.
Alle dødsfald skal rapporteres til begravelsesmyndigheden senest to dage efter dødsfaldet. Dette kan familien vælge at gøre selv, men typisk vil det være i samarbejde med en bedemand.
Kontakt en bedemand
Langt de fleste kontakter allerede i løbet af de første timer af dødsfaldet en bedemand. Til det første møde med bedemanden medbringes dåbsattest til verificering, sygesikringsbevis og afdødes begravelsesønsker i form af “Min Sidste Vilje”.
Det er en klar anbefaling at tage en erfaren bedemand med på råd, når der skal arrangeres en begravelse. På den måde sikrer du dig, at alt bliver husket og intet overlades til tilfældighederne. Det vil være forkasteligt, hvis der er glemt at blive bestilt f.eks. en ligvogn til transport af den afdøde. Bedemanden er også i stand til at være behjælpelig med valg af kiste, blomster mm.
Planlægning af ceremonien
I Danmark er der ingen regler for, hvordan ceremonien for den afdøde skal være. Det bestemmer de pårørende suverænt selv. Langt de fleste vælger dog at benytte en kirke eller et kapel, når de skal tage afsked. Der er dog intet til hinder for at ceremonien kan foregå i eget hjem, hvis dette da ønskes. Begravelsen eller urnenedsættelsen skal til gengæld ske på en godkendt begravelsesplads.
andre ting som er kutyme er bl.a. indrykning af en dødsannonce, mindehøjtidelighed efter ceremonien og opsigelse af diverse abonnementer og lejede ting.
Den svære tid efter begravelsen
Som tidligere nævnt er det essentielt at vælge en god og erfaren bedemand, som man kan stole på og som gerne gør det ekstra for de pårørende, som står alene tilbage. Én bedemand, som gerne gør dét ekstra er Per Ryevad. Han er bedemand i Aalborg og har via sin lange årrække i branchen opbygget den fornødne viden til at rådgive pårørende i den svære tid.